Wijn & Wetenschap

W&W 2.0

Yes iets vertraagd maar daar zijn we weer! Wijn en Wetenschap 2.0!

Locatie
Rabobank Rotterdam, Blaak 333. Bij aankomst kun je je melden in de hal, je wordt dan verwezen naar de juiste zaal. Deze locatie is goed bereikbaar met fiets en openbaar vervoer.

Veel van de Rotterdamse AIOS hebben bijgedragen in de vorm van een tergend lang durende klinische quiz waardoor we sponsor centjes hebben...

en er is weer een programma!!

Dit jaar zullen we het proberen nog interactiever te maken (zowel de wijn als de wetenschap) en worden er weer prijzen weggegeven.

tevens is er een afsluitende borrel bij cafe Baek


spread the word 

24 mei eerste editie

Terwijl het kwik zo langzaamaan de 32 graden aantikt op mijn Amsterdamse dakterras heb ik kort de tijd om even terug te blikken naar de eerste editie van Wijn en Wetenschap. Met een ruime zeventig aanwezigen kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde eerste editie. Het “hemelvaart-weekend-verkeer” deed nog een serieuze poging om roet in het eten te gooien, door zowel de eerste spreker, als de vinoloog MET de wijnvoorraad op te houden, maar uiteindelijk kwam alles meer dan goed.
We begonnen de avond met een broodje op het prachtige dakterras van Brasserie aan de Maas in het Havenziekenhuis om vervolgens naar de zaal te gaan. Eerste spreker op het programma was professor Ab Osterhaus die een lezing gaf, tot grote ergernis van Dr. ten Kate nog volledig zonder wijn in ons systeem, over recente uitbraken van nieuw ontdekte virussen en oude bekende virussen in nieuwe gebieden.
Daarna was het tijd voor onze vinoloog Yontie Helders die op interactieve wijze drie prachtige witte wijnen op basis van sauvignonblanc druiven introduceerde. Wijn 1, gekozen door zijn grassige neus en smaak, uit Zuid Tirol in Noord-Italië, werd enthousiast ontvangen. Deze ‘Duitse’ Italiaan van het wijnhuis H. Lun (uit 1840!) uit Alto Adige was de ideale kandidaat omde spits af te bijten en is voor geïnteresseerden hier te verkrijgen.

Aansluitend werd een tweede sauvignon blanc geproefd met de karakteristieke knallende smaken van de welbekende Malborough streek in Nieuw Zeeland. Zelfde druif maar een heel ander continent, en totaal ander smaakpallet afkomstig van The Grape Wisperer uit Malborough en hier te koop.

Vervolgens kwam een derde sauvignon blanc die geproefd mocht worden. Ditmaal een Fransoos genaamd Quincy. Een snelle Wikipedia search leert dat de naam Quincy lijkt ontleent aan de stammen die daar leefden ca. 100 jaar voor Christus, de Quintius. Een van de vijftig wijnhuizen welke Quincy produceren is Domaine Trotereau welke behoort tot de ‘oude school’, een generatie wijnboeren die niet anders kan dan werken met rijp geoogste druiven. Dit resulteert in een totaal andere wijn dan de eerste twee. Deze bijzondere karaktervolle witte knaller is te verkrijgen bij Le Petit Clos in Utrecht.

Vervolgens was het weer tijd voor wetenschap! En werd de zaal bijgepraat over “Prachtige Parasieten” door dr. Jaap van Hellemond. Een levendige presentatie voorzien van prachtige plaatjes en filmpjes waarbij de tijd voorbijvloog. Na al die wormen en ander kruipgrage ziekmakers was het tijd voor een wel heel bijzondere wijn. Een Sainte Croix Du Mont Chateau des Tours 2009, een dessertwijn die in Nederland erg lastig aan te komen is en zich briljant liet versterken door een stukje Roquefort. Deze Château des Tours, welke serieus de competitie aan met de duurdere Sauternes, is gemaakt van overrijpe druiven die aangetast zijn door de 'edele rotting'. De schimmel die deze rotting veroorzaakt heeft ook de Sauternes wijnen beroemd gemaakt. Eigenlijk een soort parasitisme dus en een prachtige aansluiting op het verhaal van Jaap en een geniale warming up voor de laatste sprekers van de avond.

Het wetenschappelijke deel van de avond werd afgesloten door de helden van het Havenziekenhuis dr.Perry van Genderen en dr. Pieter Wismans die de zaal in een briljante interactieve sessie meenamen langs drie decennia Havenziekenhuis casuïstiek. Eigenlijk zou deze presentatie als road show moeten worden doorgezet en verplicht zijn voor elke aios interne geneeskunde in Nederland. De avond werd vervolgens op het dak afgesloten met een prachtig uitzicht over de Maas, bitterballen en een knallende Cremant de Bourgonge van Vitteaut Alberti wederom van Maragert wines.